Doamne sunt vameș sau fariseu?

 

Doamne sunt vameș sau fariseu?

Mă gândeam sa fac o faptă bună, sa fac o milostenie. Atunci, am decis să donez mai multe daruri unei instituții. Am trimis o mașină burdusită cu daruri, mai târziu am primit o scrisoare de multumire, dar am simțit un gol sufletesc.

Am plecat la un preot și i-am zis: Părinte am făcut mai multe daruri, am primit o scrisoare de multumire ca și director de firmă, dar eu ma simt gol în suflet și sunt trist.
Părintele m-a binecuvantat și mi-a spus dute și citește Paraclisul și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, dar în cel mai îndepărtat colț al catedralei undeva sa fii retras.
Mi-am găsit un colțișor mai îndepărtat și am început sa citesc. De câteva ori am citit Acatistul și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, apoi am ieșit cu o pace în suflet.

Pe scările catedralei erau doi copii la cerșit, care mi-au spus: nene, nene nu ne dai și noua un ban? Măi copii bani nu vă dau, că părinții vă vor lua banii, dar haideți la patiserie sa vă iau dulciuri. Patiseria era închisă, am mers la magazin. Aici un domn din pază imediat a venit și a început să-i măsoare din privire, să nu fure ceva.
Copii le zic: alegeți ce doriți voi din magazin eu vă achit. Ei au ales ceva dulciuri din mulțimea, de rafturi cu produse, iar cel mai mic, mă întreba: pot lua și eu o sticlă de lapte. Ii spun: ia ce dorești tu copile. El sfios a luat o sticlă de lapte. Doamna de la casierie ii măsoară pe ei, pe mine din privire. Era o altă lume în privirea ei, copii hoți și vagabonzi eu un eventual pedofil, care ademenește copiii. Privirile reci și nedumerite celor doi angajați rămăsese în urmă, copii fericiți și cu multă recunoștință mi-au mulțumit.

Eu cu lacrimi în ochi: Doamne cât de puțin este nevoie unui copil pentru a fi fericit. Și eu în mintea mea credeam, altfel.

A trecut un timp și ma gândeam: Doamne Tu mai văzut fariseu, care ma mândream cu faptele mele de binefacere, cu recunoștință publică, dar ai dorit sa ma vezi vames sa stau într-un colț de biserică, sa fiu smerit în Fata Ta și sa împărtășesc bucuria celui mai umilit din societate, bucuria unui copil cerșetor: Doamne, am fost fariseu și Tu mai făcut vames.

Autor: Cristian Basarab
.